OL Weightliftingzaterdag|10:00 - 11:00 uur|CF77 AREA|

Olympisch Gewichtheffen is een krachtsport waarbij er een halter met gewichten van de grond tot boven het hoofd gebracht moeten worden. Het is een heel technische krachtsport want het vergt doorzettingsvermogen om bewegingen te perfectioneren en te fine-tunen maar ook kracht om met steeds zwaardere gewichten te werken. 

Het Gewichtheffen (soms ook wel aangeduid als ‘Olympische lifts’) wordt ook veel gedaan als krachttraining voor andere sporten om de prestaties; explosiviteit / snelheid / kracht van de eigen sport te verbeteren maar ook vanwege het blessure-preventieve aspect wordt er met halters getraind. Met Gewichtheffen werk je op een zeer effectieve wijze aan; kracht, vermogen, balans, coördinatie, mobiliteit en zelfs spieropbouw. Gewichtheffen maakt je als sporter zeer explosief, daarom doen er ook zo veel topsporters aan krachttraining bestaande uit diverse (deel)oefeningen uit het Gewichtheffen

Het Gewichtheffen vereist een speciale halter van 20 kg. met een diameter van 28 mm. De meeste halters bij fitnesscentra hebben een diameter van 32 mm. Bovendien zijn deze halters niet bestand tegen vallen en zijn ze van een andere soort staal m.a.w. ze hebben geen “elastische energie”. Eigenschappen die een echte Gewichthef-halter wel bezit. Dames-halters wegen 15 kg. en hebben een diameter van 25 mm. Een andere vereiste, zijn de speciale volrubberen schijven, ook wel “bumperplates” genoemd, deze zijn net als de halter bestand tegen vallen van hoogte. De Sportschool beschikt over deze materialen,  ze zijn absoluut noodzakelijk om goed te kunnen ‘tillen’ en zonder deze materialen kun je niet goed Gewichtheffen en de Olympische lifts niet optimaal doen en zul je dus onvoldoende progressie kunnen boeken. 

Delen: